Onze lokale leveranciers

Bij voorkeur betrekken wij alle producten lokaal, zo lokaal. Op die manier kunnen wij de plaatselijke economie ondersteunen en weten waar de spullen vandaan komen. Vaak krijgen we nuttige informatie bij de koop. Zo koop je dus de beste waren in het juiste seizoen.

Stéphane du Manoir de Messeix

Het hele jaar door verse groenten, geteeld volgens biologische richtlijnen. In het vroege voorjaar spinazie, daarna diverse soorten salade waaronder heerlijke veldsla. Later in het seizoen zijn vooral de tomaten een ware delicatesse. Van de rode en de groene tomaten maken we onder meer twee verschillende gazpacho’s, een heerlijke koude soep als entrée in de zomermaanden. De aardappelen worden gedurende mei en september geoogst, afhankelijk van het ras. Natuurlijk ook smaakvolle courgettes en aubergines voor de ratatouille. Laat in het jaar, slechts beperkt verkrijgbaar: saffraan! Dagelijks worden de meeldraden geoogst. Een kleur en smaak dat dit geeft aan een gerecht, heerlijk! Stéphane bewerkt zijn land volledig met de hand om zo optimaal gebruik te maken van wat de natuur van zichzelf te bieden heeft. In de zomermaanden, wanneer wij zelf te weinig eieren hebben, serveren wij onze gasten eieren van zijn leghennen, ook 100% biologisch en lekker rond scharrelend op een terrein.

Patrick de Chèvre & Miel Chalameyroux

Van oorsprong uit de regio Parijs is Patrick met zijn vrouw Myriam en twee kids naar de Auvergne verhuisd om een heel ander leven te gaan leiden. Met passie maakt hij geitenkaas. Het ras daarvoor: Chèvre du Massif-Central. Onze bok Harrie de BeukerT heeft zijn bijdrage geleverd en de geiten van Patrick zwanger gemaakt. Gevolg: jonge geiten en melk. Op geheel biologische wijze wordt van de melk dagelijks kaas gemaakt. Geen grote productie maar kleinschalig. Buiten het seizoen geen melk en dus ook geen kaas, want er worden geen kunstmatige handelingen verricht om toch melk te krijgen. Zelf heb ik een ochtend mee mogen werken om kaas te maken, een mooie ervaring!

Nicolas notre voisin!

De jonge buurman Nicolas fokt een lokaal bekend koeien ras, dat bijna was uitgestorven omdat de melk- en vleesproductie niet heel erg groot is. Wel een voordeel, het is een ras dat wordt aangeduid als rustique. Aangepast aan de soms ruige natuur bij ons en het klimaat. De Ferrandaise!

Jaarlijks wordt een kalf geselecteerd en die drinkt uitsluitend bij zijn moeder. Het vlees wordt vervolgens veau de lait genoemd. 100% Biologisch en het kalf krijgt de tijd om te groeien zonder hormonen of andere troep. Onze gasten waarderen vooral de blanquette, de roti’s en de escalopes. Vooral met een witte wijnsaus erg smakelijk en begeleid met asperges of de eerste aardappelen van het land.

Emanuelle en Maxime Bassot, heerlijke honing imkerij Cha le Rei

Onze honing komt naast uit eigen korf van het jonge stel Bassot. Maxime zijn moeder woont nog in het dorp en ze hebben de beschikking over een flink aantal korven. De honing wordt gemaakt van acacia bomen en de diverse bloemen in de weilanden op het platteland. Gedurende de zomer worden de bijen niet bijgevoerd, waardoor de honing sterk van smaak is. Andere honing is vaak meer suikerwater omdat de imker de bijen blijft voeren met kunstmatige voeding. De honing wordt geserveerd bij het ontbijt, maar ook veel gebruikt om tarte tatin te maken. Een rijke volle smaak met een mooie kleur is kenmerkend.

Fromagerie de l’Aire des Sully Monestier-Merlines

Wij wonen in de Puy-de-Dôme op vijf kilometer afstand van de Corrèze. De rivier de Chavagnon is de grens. Precies aan de andere kant van wat wij noemen de kloof (les gorges du Chavagnon) ligt het dorp Merlines en daar is een kaasboerderij gevestigd: Aire des Sully. Mensen met een beperking hebben hier een baan en er worden meer dan fantastische kazen gemaakt op basis van koeienmelk. De koeien lopen rondom de boerderij en kunnen worden bezocht. Na het hoofdgerecht serveren wij vrijwel altijd een van hun kazen, mooi jong of gerijpt met een eigen smaak.

Vergnol Frères, smaakvolle kazen van de Montbéliarde koe

Vlakbij ons ruist de nog kleine rivier de Dordogne. Aan de andere kant van de rivier ligt het gehucht Chazelles. Op de boerderij van de gebroeders Vergnol wordt sinds 1909 kaas gemaakt. In de hele Auvergne zijn er nog ongeveer tien boeren die op de boerderij zelf op ambachtelijke wijze een blauwschimmelkaas maken, de beroemde Bleu d’Auvergne. Deze broers maken daar deel van uit. Hun kazen, naast de bleu ook heerlijke jonge kaas, tome, worden met grote regelmaat geserveerd. Vooral de wat gerijpte Fourme d’Ambert geniet onze grote voorkeur. Soms kunnen we ook een heel mooie rijpe kaas uit de Cantal kopen, een ware delicatesse.

Ferme de Châteaubrun

In het gehucht Voingt werken Isabelle en Laurent dagelijks om een aantal mooie kazen te maken. Wij waarderen vooral de tomme en de bleu de Châteaubrun, het liefst met zoveel mogelijke blauwschimmels. De productie is maar beperkt dus het komt voor dat er niets meer te krijgen is, maar als het er is wordt het maar wat graag geserveerd bij de kaasgang.

Cave Saint Verny

Lange tijd hadden de wijnen uit de Auvergne geen al te goede naam. Maar sinds een tiental jaren is de kwaliteit met sprongen vooruit gegaan. En wij promoten maar wat graag deze wijnen en vaak met veel succes. Tijdens het diner ’s avonds bieden wij Choix de Robert aan, bij elke gang een andere wijn. Voor het dessert moeten we uitwijken naar andere appellations want zoete wijnen voor bij het nagerecht zijn er niet. Maar voor de rest is er keuze genoeg. Mooie witte wijnen voor een apéro of een droge rosé bij een gerecht met kabeljauw rug en groene linzen uit de Puy. Ook Corent, een fijne rosé wordt vaak geserveerd bij wat kruidige gerechten. Niet te vergeten, rijpe rode wijnen voor bij een stevig hoofdgerecht of bij de kaas een zachte Pinot Noir. Dit wijnhuis ten zuiden van Clermont-Ferrand maakt wijn, waarvan de druiven worden aangeleverd door meerdere, kleine maar zelfstandige wijnboeren met liefde voor hun vak en passie voor het “terroir”. 

Domaine de la Croix Arpin Pierre Goigoux

Net ten noorden van Clermont-Ferrand, gelegen op de eerste heuvels, worden fantastische wijnen gemaakt in de omgeving van het dorp Châteaugay. Pierre Goigoux is van de huidige generatie een wijnmaker met grote passie en een eeuwige glimlach. In 1989 nam hij de exploitatie over van zijn grootvader en met veel plezier creëert hij jaarlijks mooie wijnen en dito etiketten met een glimlach. Niet te versmaden is de Damas Noir gemaakt van de authentieke Syrah druif uit de Auvergne, de enige wijngaard ter wereld met deze druif. Ook zijn witte wijnen mogen er zijn, gemaakt van Chardonnay- en Sauvignondruiven. De rosé, Perle de Lave, Côtes d’Auvergne, naast een geweldig mooie fles, een heel mooie wijn gemaakt met Gamay en Pinot Noir druiven en beloond met een gouden medaille tijdens het Concours Général d’Agriculture in Parijs.

Restaurant L’Amuse Bouche La Bourboule

Chef Jacques en zijn vrouw Lucie bestieren een geweldig restaurant in het kleine stadje La Bourboule. Kleine kaart met mooie gerechten en alles dagvers bereid. Jacques heeft zijn opleiding gehad bij Alain Ducasse en dat is te zien. Verzorgde gerechten, mooi opgemaakt en passende wijnen maken de kaart compleet. Voor ons tussenstop arrangement bevelen wij vaak dit restaurant aan maar ook zeer geschikt voor een mooie lunch en de tijd daarvoor nemen.

Restaurant Auberge de L’Empereur Ussel

Werkelijk verscholen in de heuvels bij Ussel ligt het restaurant L’Empereur van Nathalie en Sebastien.

Klassiek en tegelijkertijd modern ingericht. Van oudsher een herberg is het nu een eigentijds restaurant geworden. Kleine kaart waardoor de gerechten optimaal tot hun recht komen Een zondagse lunch is voor ons een echte aanrader. En let eens op het bestek, alles is anders en dat maakt het juist zo mooi en smaakvol. Op de kaart onder andere een lokale Corrèze wijn en verder gerechten gelang het seizoen en wat er te krijgen is, vers dus!